TEKMOVANJE GO – CAR – GO

V torek, 15. maja 2018, smo se učenci 8. razreda iz OŠ Korena z našim avtomobilčkom odpravili na tekmovanje    GO – CAR – GO oziroma Bo, kar bo. Tekmovanje je potekalo na Ptuju  na parkirišču pri gimnaziji.
Zjutraj smo se zbrali pred kulturno dvorano. Najprej smo imeli nekaj težav, ker avtomobilčka nismo dobili v prtljažnik minibusa. Še sreča, da smo se spomnili in sneli volan ter zadevo hitro uredili. Ob 8.30 smo se že peljali s Korene proti Ptuju. Z nami je šla naša mentorica Anica Toplak,  naš hišnik Peter Zajc in ravnatelj Darko Rebernik. Vožnja je bila zabavna, glasna in vznemirljiva od pričakovanja, kako bo vse skupaj potekalo. Ko smo prispeli na Ptuj, smo poiskali naš parkirni prostor in pripeljali avtomobilček na označeno mesto. Med čakanjem na tekmovanje smo z ocenjevalnim listom ocenili tri avtomobilčke, ki so bili nam najbolj všeč. Enako so naredile tudi ostale ekipe. Nato je sledilo tekmovanje v vožnji avtomobilčka.  Tekmovali  smo v dveh kategorijah: slalom in veleslalom. Našo Korenško Bubo (ime našega avta) sta vozila Nejc Kocmut in Jurij Beber. Za spodbudo tekmovalcem smo si izdelali tudi navijaške plakate in z njimi veselo navijali. Ko smo tekmovali, nam je na začetku kar dobro kazalo, ampak ko se je tekmovanje bližalo h koncu, je nekaj avtomobilčkov bilo  hitrejših. Na žalost se nismo uvrstili med prve tri (končali smo na 4. mestu), a vseeno smo prejeli priznanje za najbolj prijazno žuželko, za kar smo bili tudi veseli in ponosni. Za nagrado smo prejeli izlet v Talum Kidričevo, bidončke, torbice za kolo, zapestnice, blokec in  zelo lepe majčke z napisom Go-car-go. Na koncu smo se v jedilnici srednješolskega centra okrepčali z okusnim kosilom in se ogreli na toplem, saj nas je zunaj zazeblo, ker je bil najhladnejši majski dan. Več o tekmovanju si lahko preberete na FB Strojne šole Ptuj ali na njihovi spletni strani.
Ob 14.00 smo se vsi veseli vrnili nazaj v Zg. Koreno. Hvala učiteljici Anici za omogočeno sodelovanje v tej prijetni izkušnji.

Suzana Horvat in Ivana Grabušnik, 8. razred

PROJEKT GO-CAR-GO
V začetku šolskega leta nas je učiteljica Anica seznanila s projektom GO-CAR-GO ali  Bo, kar bo, kot so ga poimenovali udeleženci prejšnjih let. Projekt je namenjen  učencem osmih  razredov. Večina se nas je z navdušenjem  odločila sodelovati. Imeli smo uvodno srečanje, kjer smo izvedeli vse o organizatorjih projekta, poteku, sodelovanju in seveda tudi o nagradi, ki sledi na koncu.
V januarju smo začeli s pripravami na izdelavo našega prvega ekstramobila.  Začeli smo z razpravljanjem  in idejami o izgledu, ustvarili načrt za karoserijo in si razdelili dela za vsakega sodelujočega učenca. Na spletni strani smo si še pogledali ekstamobile iz prejšnjih let in ugotovili, da še takšnega, kot ga bomo imeli mi, ni bilo.  Z mizarjem smo se dogovorili (pomagal nam je ravnatelj), da nam pripravi deščice, ki smo jih pritrdili na ogrodje avtomobila. Da bo avtomobil hitreje in lažje stekel, so  ga fantje  podmazali z mastjo. Pripravo za mazanje pa je od doma prinesel Jernej Senekovič. Nato je sledila izbira imena za naš ekstramobil, ki ima zaokrožene linije in spominja na hrošča. Imeli smo polno idej, kot so Super Lim-Lim, Huba-buba, Hrošček, Pikapolonček, … Na koncu smo  se odločili za ime Korenška buba, da se bo vedelo, od kod prihajamo.
Naš avto je potreboval še nekaj osnovne opreme: volanski obroč, sedež in varnostni pas, za katero smo priskrbeli učenci. Ko smo imeli zbrano vse potrebno, smo začeli  z barvanjem in dekorativnimi dodatki, da bo avtomobil zanimivejši. Na koncu smo  še poskrbeli za varnost in s pomočjo hišnika namestili ročno zavoro, pritrdili sedež in varnostni pas. Za vožnjo potrebujemo še zaščitno čelado in ščitnike za komolce in kolena, ki jih bo priskrbela Maja Vrbnjak. Za lažji potek izdelave smo si dela razdelili: Maja Vrbnjak in Nuša Mišič sta potek izdelave dokumentirali s fotoaparatom in telefonom, za likovne detajle sta poskrbeli Suzana Horvat in Liessa Brandsteter, za novinarski pisni zapis  Ivana Grabušnik, fantje pa so ob pomoči hišnika in učiteljice poskrbeli za fizična dela …
Čaka nas še preizkus voznih lastnosti našega avtomobilčka, izbira voznikov za tekmovanje v slalomu in veleslalomu ter priprava plakatov za naše navijače.
Komaj čakamo na tekmovanje in upamo na najboljše.
Ivana Grabušnik, 8. razred