V ponedeljek, 9. 5. 2022, smo se 5. in 6. razred zbrali na avtobusni postaji, kjer smo naložili kovčke in torbe v avtobus ter se poslovili od staršev. Z manjšo zamudo nas je avtobus odpeljal na Koroško, in sicer v dom Ajda.

Ob 12. uri smo prispeli na cilj. Namestili smo se v svoje sobe. Po namestitvi smo imeli sestanek o pravilih in obnašanju v domu. Sledil je odmor, med katerim smo fantje igrali nogomet. Po kosilu smo se še malo vozili s kolesi, nato so sledile druge dejavnosti. Tako se je prvi dan počasi končal.

Drugo jutro smo bili vsi takoj pokonci. Odšli smo na zajtrk in potem v gozd delat bivake. To je bil zelo zanimiv del dneva. Po odmoru smo imeli priprave na kolesarski izpit. Po večerji je sledil nočni pohod z lučkami. Rahlo utrujeni smo se hitro pripravili na spanje.

Tretji dan smo imeli pred zajtrkom jutranjo telovadbo, ki nas je hitro prebudila. Sledil je meni najbolj zanimiv del – plezanje. Potem smo se preizkusili še v lokostrelstvu. Po kosilu smo odšli v gozd in v skupinah smo naredili pasti za gozdne živali. Ta dan mi je bil res zanimiv.

Četrti dan je bil tudi poln pričakovanj, saj smo vedeli, da nas čaka vožnja s kanuji. Najprej smo si na ognju spekli hrenovke in se počasi odpeljali s kanuji po Dravi. Med veslanjem sem zelo užival. Pred nami je že bila zadnja noč.

Peti dan je bil čas za odhod. Potrebno je bilo vse spakirati in ob 14. uri nas je čakal avtobus, da nas je odpeljal domov.

Teden je minil hitro, saj smo se imeli zelo lepo. Šola v naravi je bila čudovita izkušnja, pri kateri smo se veliko naučili.

 

Tai Praviček, 5. razred

 

PETOŠOLCI IN PETOŠOLKE O ŠOLI V NARAVI

 

Všeč mi je bilo raziskovanje tal. Najprej smo se petošolci in petošolke razdelili v šest skupin. V gozdu smo skopali dve manjši luknji in dali vanju dva plastična lončka. V enega smo dali koščke jabolk in v drugega nalili  kis. Tako smo privabili živalce in jih opazovali ter razvrščali. Ujeli smo različne živali in jih po opazovanju seveda izpustili nazaj v naravo.

Sara

Z učiteljem Gašperjem smo v gozdu izdelovali bivake. Bila sem v skupini z Ninom, Lauro, Tadejem, Blažem in Tilnom. Bivak smo izdelali v jarku. Uporabili smo več palic, ki smo jih našli v gozdu. Uporabili smo tudi listje. Izdelali smo pravo bivališče. Izvedeli smo veliko o preživetju v naravi.

Eva

Všeč so bile športne igre. Igrali smo nogomet, med štirimi ognji in vlekli smo vrv.

Gaj

Obiskali smo muzej v Libeličah, kjer smo videli tudi črno kuhinjo. Učitelj Gašper nam je predstavil muzej.  Raziskovali smo po muzeju in si ogledovali staro orodje.  Vsak si je moral zapomniti pet predmetov in jih predstaviti. Zelo mi je bila zanimiva kostnica. Kostnica v Libeličah je še edina ohranjena kostnica v Sloveniji.

Laura

Najbolj mi je bila všeč nordijska hoja. Najprej smo spoznali osnove hoje s palicami. Potem nas je učitelj popeljal po okolici. Hitro sem usvojil uporabo palic pri hoji. Nekaj časa smo hodili po avstrijski meji in Avstriji. Ko smo se vračali proti Ajdi, smo videli avtobus, s katerim smo se kasneje odpeljali domov.

Tilen

V šoli v naravi mi je bilo najbolj všeč lokostrelstvo.  Najprej smo streljali dečki, deklice so v tem času igrale odbojko. Prva sta streljala z lokom Blaž in Tadej.  Anej in Gaj sta jima dajala puščice. Tako smo vsi počasi prišli na vrsto. Pri streljanju sem bil zelo uspešen.

Damjan

Opazovali smo vreme in naredili vetrnice. Spoznali smo vremensko hišico in vodili vremenski dnevnik.

Nika

Všeč mi je bila dejavnost, ko smo izdelovali ognjišča in poskušali zanetiti ogenj. V gozdu smo iskali šibje in palice, potem pa se družili ob ribniku.

Nino

Všeč mi je bil kanuizem. Najprej smo dobili vsa potrebna navodila za uspešno in varno veslanje. Potem smo oblekli  plovne jopiče, pripravili kanuje in se pogumno podali s kanuji proti toku reke Drave. Pri vračanju nam je tok reke pomagal pri veslanju. Ko so vse skupine končale s plovbo, smo izvlekli kanuje iz Drave, jih očistili in pospravili v čolnarno. Pospravili smo tudi jopiče in se peš podali proti Ajdi.

Tia

Vsak dan smo začeli z jutranjo telovadbo. Zadnji dan smo zanimivo prebujanje malo skrajšali, saj smo pakirali za domov. Všeč mi je bilo razgibavanje ob glasbi.

Kristina

Najbolj mi je bil všeč zabaven prosti čas po kosilu. Deklice smo rade ostale v sobi in se pogovarjale o zanimivih temah. Igrale smo tudi družabne igre. Zabavali so se tudi dečki, igrali so nogomet, med štirimi ognji, odbojko … Najbolj je pomembno, da smo se zabavali prav vsi.

Lana

Moja najljubša dejavnost v šoli v naravi je bila vlečenje vrvi. Moči smo merili vsi, petošolci, šestošolci in četrtošolci iz OŠ Kuzma. Mi smo ubrali  pravo taktiko in tudi zmagali. Ta dejavnost mi je bila tudi zelo zabavna.

Iva

Vsaki dan po kosilu smo imeli prosti čas. Igrali smo se družabne igre. Rad sem z Gajem igral črnega Petra. Na igrišču smo igrali nogomet in košarko, pred domov pa namizni tenis.

Aljaž

Všeč mi je bilo plezanje. Najprej nas je učitelj Rajko seznanil s pravili. Med plezanjem sem zelo užival.

Tai

Všeč mi je bil večerni pohod z lučkami po bližnji okolici. Upam, da bom kdaj šel na pohod z lučkami po domačem kraju.

Bine

Kolesarili smo po igrišču in okolici doma. Vadili smo nakazovanje smeri z eno roko. Pri znaku stop smo ustavili in pogledali levo ter desno.

Alen

V četrtek smo imeli kanuizem. Ko smo pripešačili do reke Drave, smo si za malico sami spekli hrenovke. Peka je bila zabavna, bilo pa nam je tudi vroče pri ognju. Ko smo dobili dovolj energije, smo začeli s kanuizmom.

Tadej

V petek pred odhodom domov smo imeli še zadnjo dejavnost, nordijsko hojo. Zbrali smo se pri ribniku n poslušali navodila. Potem smo pomerili palice in odšli na igrišče, kjer smo se naučili pravilne hoje s palicami. Potem smo šli na kratek pohod. Hoja s palicami mi je zelo všeč.

Blaž