TEKAŠKI ŠPORTNI DAN  – SKUPINSKI TEK, TEK ZA VESELJE IN DRUŽENJE

V petek, 15. 9. 2021 smo izvedli tekaški športni dan v okviru vseslovenskega tekaškega športnega dne, kjer šole zbirajo pretečene/prehojene kilometre.

Namen športnega dne je bil, da učenci spoznajo, da je tek lahko prijetna športna aktivnost, da lahko brez štoparice, sproščeno in v prijetni družbi, v kombinaciji s hojo pretečejo veliko kilometrov.

Kilometre so nabirali učenci od 4. do 9. razreda, skupaj 90.

Bili smo zelo uspešni, saj smo skupaj pretekli 1000,2 km.

Zmagovalci so bili učenci 4.razred z največ pretečenimi kilometri in tudi najboljšim povprečjem.

Učenci so tekli/hodili 2 uri, v tem času so najboljši  pretekli 17,5 km, za kar so prejeli priznanje za najboljšega tekača, prav tako so dobili priznanje učenci, ki so pretekli 15 km.

SKUPNI REZULTATI:

RAZRED PRETEČENI KM POVPREČNO
4. R 235 km 12,14 km
5. R 205 km 11,74 km
6. R 190 km 11,05 km
7. R 145 km 12.08 km
8. R 170,8 km 10,99 km
9. R 54,4 km 6,34  km
SKUPAJ 1000,2 km  

Rezultati_ŠD

ČESTITKE VSEM!

Učiteljica športa, Renata Rižner

SKUPINSKI TEK, TEK ZA VESELJE IN DRUŽENJE

Naša šola sodeluje v  vseslovenskem tekaškem športnem dnevu, kjer šole zbirajo pretečene, prehojene kilometre.

Cilj:

Tek v naravi za veselje, druženje in psihofizično vzdržljivost. Učenci v skupini ugotovijo, da lahko z menjavo hoje in teka opravijo večje razdalje. Skupina se uči usklajevanja in prilagajanja vsem članom skupine glede na vzdržljivostno sposobnost vsakega posameznika. Skupina skupaj pride na cilj. Zbiramo opravljene kilometre vseh udeležencev.

Obveznost učenca:

Učenci tečejo v skupini 2, 3 učencev. Skupaj se dogovorijo za razdaljo, ki jo bodo pretekli/prehodili. Vodja skupine skrbi, da se skupina drži skupaj in na koncu odda list s podpisi KT ter dolžino proge, ki so jo opravili.

URNIK IN ZADOLŽITVE:

Učenci od 4. do 9. razreda se zberejo v matičnih učilnicah ob 8.15, kjer si pogledajo motivacijski nagovor tekaškega trenerja Urbana Praprotnika, ki bo govoril o koristnosti teka ter dal nasvet, kako pravilno teči. Učenci 4., 5. in 6. razreda imajo malico pred ogledom filma.

MALICA:

8.20 4., 5. in 6. razred (ogled filma po malici).

9.00 7., 8. in 9. razred (ogled filma pred malico).

Po malici se bomo zbrali na šolskem igrišču, kjer se bodo razredi ogreli. Ogrevanje bodo vodili vodje po razredih, ki smo jih določili v šoli –ambasadorji športa.

Skupine dobijo list s kontrolnimi točkami in se odpravijo na štart. Štart je za vse skupine pri dvorani. Na list napišejo imena učencev po skupinah ter razred.

3 različne proge bodo označene s puščicami na asfaltu:

  • in 5. razred – proga z rdečimi puščicami
  • in 7. razred – proga z rumenimi puščicami
  • in 9. razred – proga z zelenimi puščicami

TEK S HOJO TRAJA 2 URI (lahko več, če se skupina tako odloči). Skupine gredo na proge v različne smeri z zamikom 2 minut. Če skupina med tekom ugotovi, da lahko opravi daljšo progo, jo lahko podaljša.

Štart in cilj za vse učence bo PRI DVORANI!

Učitelji na KT skupinam po vsakem pretečenem krogu vpišejo v kartončke kroge in pretečene km. Na končnem cilju učenci oddajo list s pretečenimi krogi/km.

Učitelj zapisuje opravljene km na velik plakat, kjer zbiramo km vseh skupin.

ZAKLJUČEK: Po končanem teku se vse skupine zberejo na šolskem igrišču, kjer se okrepčajo, naredijo raztezne vaje in pogovorijo o vtisih skupinskega teka s kombinacijo hoje. Pregledamo in seštejemo pretečena kilometre od vseh skupin.

PO KONČANEM ŠPORTNEM DNEVU BO NA ŠOLSKEM IGRIŠČU KOSTANJEV PIKNIK, KI GA PRIPRVLJAJO UČENCI 9. R. ZBIRALI BODO PROSTOVOLJNE PRISPEVKE ZA ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA.

Organizator športnega dne, Renata Rižner