V četrtek, 3. 6. 2021,  smo se učenci 4. in 5. razreda peš odpravili do vrtnarije Tement v Dvorjane.

Ko smo prispeli do vrtnarije, nas je prijazen gospod  pogostil z vabljivimi jagodami. Bili smo zelo veseli. Potem nas je pozdravil gospod Miha, ki dela v vrtnariji. Povedal nam je, kako je nastala vrtnarija, kdo je lastnik in kako deluje. Povabil nas je na ogled. Najprej smo si ogledali drevesa. Potem smo nadaljevali pot do ribnika. Tam nam je povedal, da  prodajajo lokvanje. Vsi smo bili začudeni. Odšli smo v zaprt prostor vrtnarije. V velikem rastlinjaku nam je povedal, kdaj so rastline najbolj cvetoče in kdaj je vrtnarija odprta. Najbolj obiskana je od februarja in nekje do maja. V velikem prostoru rastlinjaka nam je pokazal, kako zalivajo rastline. Spoznali smo zanimiv postopek zalivanja rastlin. Pri delu uporabljajo sodobno tehnologijo. Nato smo stopili naprej  do zunanjega prostora vrtnarije, ki je med dvema majhnima rastlinjakoma. Ogledali smo si veliko zelišč.  Stopili smo naprej do stroja za košnjo trave. Povedal nam je, kako deluje in kako se ga uporablja. Obiskali smo tudi pava, ki pa je bil zelo nemiren.

Potem  je bila na vrsti delavnica. Razdelili smo se v dve skupini, vsak razred posebej. Gospod nam je pokazal stroj, ki jim olajša delo pri sajenju rastlin. Vsak je dobil  lonček z zemljo. V to zemljo smo posadili sladki krompir, katerega smo skupaj  z gospodom zalili. Učiteljice so dobile zelo lepo vijolično rožo. Počasi smo se odpravili na dolgo pešpot proti Koreni.

Na ogledu po vrtnariji nas je spremljala gospodova hči Angelika Flora. Ta dan si bom za vedno zapomnila, saj smo imeli zelo ”fajn” vodiča.

Urška Krajnc, 5.razred

                                                        Naravoslovni dan

V četrtek, 3. 6. 2021, smo se peš odpravili v vrtnarijo TEMENT.

Kar nekaj časa smo hodili, se vmes okrepčali in odžejali, potem pa le prišli do  vrtnarije. Prijazen gospod nam je ponudil cel zaboj jagod, večino smo pojedli. Začeli smo z ogledom. Najprej smo si  pogledali drevesa in grmičevje, nato pa še druge rastline. Spoznala sem zanimiv način zalivanja rastlin. Imajo  tudi nekaj živali: pava, kokoške, piščančke in psa. Vsak si je posadil čisto svoj sladki krompir. Dali smo ga v platneno vrečko.

Potem nas je čakala še dolga pot domov, a nam je tudi to uspelo. Naravoslovni dan je bil zanimiv.              

                                                                                              Nika Lubej,

  1. razred