Pozdravljeni,

4. decembra 2020 bo ARNES na Učilnicah uveljavili pomembno spremembo, ki bo prispevala k izboljšanju uporabniške izkušnje, a bo obenem lahko nekaterim uporabnikom začasno povzročila kakšno nevšečnost. Zato vas obveščamo, da boste seznanjeni z okoliščinami.

Pri vsaki prijavi uporabnika na Učilnice se uporabniško ime, ime in priimek ter ime ustanove samodejno osvežijo iz atributov AAI-računa. Izjema je bil elektronski naslov za e-pošto, kjer so pri Arnesu zaradi kombinacije pravno-tehničnih razlogov v Učilnicah dopuščali možnost, da si uporabniki naslov elektronske pošte vpišete sami.

Zaradi okoliščin epidemije pravnih omejitev sedaj ni več.

Težave, s katerimi se sedaj soočamo zaradi te sproščene nastavitve pa so naslednje:

  • Uporabniki sploh ne prejemajo obvestil,
  • Na šolah se zgodijo menjave domene (ali prehod iz osebnih na šolske naslove), vendar uporabniki ne vedo, da si morajo v Učilnicah sami ročno popraviti e-naslov. Zato ne prejemajo obvestil iz Učilnic.
  • Na drugi strani pa imajo na Arnesu tudi nove storitve, ki  zahtevajo veljaven e-naslov za normalno delovanje. Prav Zoom povzroča nemalo preglavic tam kjer nimajo vpisanih e-naslovov.

Kaj se bo zgodilo v naslednjih dneh?

Da bo rešen ta problem, so se na Arnesu odločili za naslednje korake:

28. 12.

bodo na Učilnicah objavili poziv, da si uporabniki v MDM preverijo ali imajo veljaven e-naslov.

4.12.

bodo uveljavili 2 spremembi:

  • vključeno bo samodejno zavračanje vseh AAI-računov, ki sploh nimajo atributa mail — uporabniki bodo ob pomanjkljivi prijavi preusmerjeni na obrazec, ki jim pove, kje si lahko popravijo e-naslov
  • vključeno bo samodejno posodabljanje e-naslova za urejene AAI-račune
    • nekateri uporabnikom se bo v Učilnicah e-naslov spremenil iz aktualnega (npr. od starša) na šolskega (ali celo izmišljenega!)

11.12.

bo v Učilnicah vključeno samodejno izključevanje vseh računov, ki nimajo veljavne e-pošte (napačen naslov, poln poštni predal, …)

  • to ne izbriše računa, ampak samo suspendira
  • taki uporabniki se ne bodo mogli prijaviti v Učilnice
  • omogočanje računa lahko opravijo samo na Arnesu, potem ko jim javite  veljaven e-naslov

V primeru težav ali menjave e-maila pišite na: valentina.frajzman@guest.arnes.si