Dan slovenskega športa je praznik nas vseh, zato ga praznujmo skupaj!

  1. septembra 2020 bomo prvič obeležili dan slovenskega športa.

Šport ima dokazano številne pozitivne učinke na posameznika in družbo. To želimo sporočiti tudi s praznikom, predvsem pa opozoriti, da je redna telesna dejavnost eden najpomembnejših elementov kakovostnega in zdravega načina življenja ter spodbuditi državljanke in državljane, da so tudi sami aktivni.

Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Na ta dan bomo obuli športne copate, napihnili žoge, tekli, se spotimo in še marsikaj. 23. septembra šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti!

Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Osrednji dogodki, ki se bodo 23. septembra odvili v organizaciji OKS:

  • Osrednji dogodek na Trgu republike v Ljubljani, predvidoma od 9. do 15. ure
  • Športne igre zaposlenih v Novem mestu, predvidoma od 13. do 19. ure
  • Počastitev 20-letnice prvih zlatih olimpijskih kolajn, Bled, predvidoma od 16. do 20. ure.

 

NA NAŠI ŠOLI BOMO ZA UČENCE ORGANIZIRALI TEKE, POHODE, JAHANJE IN ŠE KAJ.

            Učiteljica športa: Renata Rižner